torek, 12. april 2011

Vetren


Vceraj se je vreme za melenkost izboljsalo in prijaznejsi so postali tudi ljudje in pokrajina.
Pristal v Vetrenu, majhnemu ribiskemu/poleti turisticnem/ naselju.
Soba, tus, pranje perila, vecerja, pogovor z gostiteljima in se par domacini iz vasi.
Teme: zgodovina, politika,ribe, pa zivljenske resnice....

Vetren je bil eno izmed prizorisc pohoda srednjeveskega tajkuna Vlada Chasta (zloglasni grof Drakula), saj je pobil vseh takratnih 3200 prebivalcev. Novodobni tajkuni ljudi sicer pustijo pri zivljenju, a le s 150-200 evri place. Cene goriva na primer, pa take kot pri nas.
Nic cudnega, da je v 20 letih demokracije v tujino odslo kar 700.000 Bolgarov.
Prav toliko je v Bolgariji tudi Ciganov, o katerih se le redko najde kaka dobra beseda.
Posebna opozorila so veljala meni pred vstopom v Romunijo, kamor se po koncanem sprehodu po Silistri tudi odpravljam. Do morja predvidoma se dva dni. Kanal Cernavoda-Constanza bo pot skrajsal za 300 km Donave in 200 km obale.

Se dve zgodbi z reke. Ena govori o, bojda, slovenskem kajakasu. Pred mesecem dni, ko je bil na Donavi se leden mraz, naj bi ga mocno podhlajeneg izvlekli iz colna prav v Vetrenu, ga ogreli in oskrbeli. Bil naj bi na poti do znanca v Silistri. Od kod je sel in kdo tocno je bil, pa niso vedeli. Ve kdo kaj vec?
Drugo pa sem na poti slisal ze tretjic. Lani naj bi po Donavi (od izvira do izliva ) plavala 50-letna profesorica sportne vzgoje iz Amerike ob spremstvu svoje hcerke v kajaku. Prav povsod so si jo dobro zapomnili. Za Martina Strela ni slisal se nihce. Je sploh sel tod mimo?

8 komentarjev:

  1. Lahko da je plaval po romunski strani :)
    (oz. da je na romunski strani barke pi cvicek :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ena stara: Tine Strela http://www.genspot.com/video-355284/tine-strela.aspx
    Fedja, napreduješ super hitro!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Fedja! Super ti gre! Letos se pa boš naveslal :)

    LP Srečo

    OdgovoriIzbriši
  4. Bravo,Fedja!Sosedje te spremljamo prav vsak dan in ti želimo vse dobro!
    Špela

    OdgovoriIzbriši
  5. Mimi Hughes, 51-letna učiteljica, je poleti 2006 v 89 dneh preplavala Donavo.
    http://wwf.panda.org/?uNewsID=193955

    Poleti 2007 je plavala tudi po Dravi in Muri (s svojim delovnim plovilom so jo pospremile tudi Dravske elektrarne) , kar je posvetila boju za ohranjanje narave. Je pa menda plavala tudi marsikje drugje.

    Fedja, tudi če za svoje veslanje nimaš nekih plemenitih namenov, te z veseljem in zanimanjem spremljamo. Kakor je videti, ti gre zelo dobro. Naj bo tako še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  6. Fedja vesla za promocijo Solkana ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda, da mi bo sedaj le uspelo ... hotel sem napisat, da je čisto možno, da se je kakšen slovenski kajakaš utapljal tam doli na Donavi, da pa je ravno toliko (ali pa še več) možnosti, da je to bil kakšen Slovak. Martin strel pa je bil gotovo tako hiter, da bi ga lahko opazil samo Chuk Norris. Tista učiteljica je gotovo že odplava svoje, lahko pa da kje še vesla Italijanka, ki sem jo pred leti srečal na morju med Silbo in Ilovikom in je bila na poti iz Benetk proti Istambulu - dobro glej, ta zgodba je resnična (in baje Istambul ni bila njena zadnja postaja). LP, Tomaž

    OdgovoriIzbriši