sobota, 9. april 2011

Se malo kar tako

Pa sem popoldne malo podaljsal, ker se je veter umiril. Namesto v Beleneju, kjer sem  samo malo povohal naokrog (ceprav zadnje dni voham samo se sebe; bo treba jutri kaj poiskat ali pa pade Donava), sem pristal v Svistovu (102 km) in ker je ob vodi bila samo luka, se je malo zapletlo, ura pa pozna.  Na koncu nic mesta gori na hribu, a prijazen paznik na gradbiscu na koncu pristanisca in topla baraka.

Stranski kanal Donave pri Belenu, brez vetra in precej ozji, je bil pravi balzam za telo. Stalna pozornost in mocan oprijem vesla, te po tolikih km kar ubijeta. Upam, da vetrovne razmere niso samo uvod za Crno morje.

Pa se kaj o cenah. Merilo pivo. Pivo, ker zares pase po veslanju, ker ga  konzumirajo prav povsod, ker z lokalnim pivom zbujas najmanj pozornosti, pa se komunikacija lazje stece.  V Bolgariji pa predvsem, ker ga v lokalu dobis ze za 60c. Hrana je mogoce malenkost drazja, a se vedno vec kot 2x cenejsa, kot pri nas.  Porocilo za letoviske kraje se pride.

Po izkusnjah je znanje tujih jezikov nekje na ravni moje bolgarscine. Starejsi so rusko ze pozabili, mlajse je po anglesko se malo sram.

Po pripovedovanju se jim je najboljse godilo v casu embarga v Srbiji. En izlet cez mejo jim je prinesel ze celo placo. Potem sledi obdobje Todora Zivkova, na koncu je sele Eu, ki jim je podrazila zivljenje in vzela sluzbe. Pa ceprav tako ponosno povsod obesajo dvojne zastave. Morda samo iz navade, le da je rdeco zamenjala modra.


Sent from my HTC

3 komentarji:

  1. Ojla, vidim, da se ti dogaja na polno. :) Uspešno veslanje še naprej. Lp, Boštjan

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej!
    Super se berejo tele tvoje dogodivščine!:)..ti kr zavidamo malo globoke donave, vetra, piva, blata..;) Tle se počasi začenja sezona - glih smo pršli iz Kolpe, kjer je blo bolj mokro kamenje (zato "globoke donave" hehe). Je pa Maks dosegu rezultat kariere in je bil drugi za gnido - ufff!;)) Ostalo po pričakovanjih...
    Uživej še naprej in - kukr je reku Župa - kar umirjeno!
    Lp, m
    P.S: Glede na to, da je primerjalna enota za cene pivo, lahko do konca potovanja urediš "Pivski vodnik po Balkanu" al pa "Zbornik podonavskega PIVA"!

    OdgovoriIzbriši
  3. Pristni stiki z domačini največ povedo o krajih kjer si!
    Upam ka prideš do konkretne žehte

    OdgovoriIzbriši