četrtek, 7. april 2011

Back in the E.U.

Danes sem uradno vstopil nazaj v EU skozi recno luko v Vidinu. Do nadaljnjega se bom drzal bolgarske obale.
Telefon je malo smrkav, a se mu stanje popravlja. Tokrat iz internet cafeja.

Vceraj sem opravil pot iz Kobrova preko Prahova do Novega sela v Bolgariji. Recne kamere so zaznale moj vstop v drzavo in ko sem kasneje pristal v Novem selu, me je ze pricakal policist...
Kot kaze mislijo Bolgari s prihajajocim Schengenom zelo resno. Romuni prav tako in ves recni promet je pod strogim nadzorom.
To seveda ne gre v racun Srbom, ki so me ob mojem komentiranju revscine v krajih ob Donavi svarili, pred se hujsim stanjem v Romuniji in Bolgariji....

Nizje od Djerdapa so pretezno kraji, kjer zivijo Vlahi. Prebivalci med seboj govorijo svoj jezik, ceprav se deklarirajo za Srbe. Pa drugacne navade imajo v teh krajih povezane s smrtjo: na vsemogocih krajih visijo osmrtnice, na hise lepijo spominske table umrlim, na pokopaliscih, pa se kljub splosni revscini bohotijo veeelike crne marmorne table, z vgraviranimi/skeniranimi slikami preminulih.

Djerdap II sem brez tezav prenesel mimo zapornic, saj bi bilo cakanje drugace predolgo.

V Bolgariji naj bi vceraj spal pod policijskim nadzorom na pomolu. Pa sva se s policistom kar hitro spoprijateljila. In ker se svari same od sebe odvijajo, tako kot se morajo, sem kasneje pristal rojstnodnevni zabavi v blizini, ki se je spremenila v spoznavni vecer bolgarskih obicajev.

Danes bom prespal nekje na bregu, saj mivka in livadice kar vabijo.
Se kakih 30km me torej caka. Voda je po Djerdapu spet zacel malo hitreje teci, Donava pa je srednje visine. Kmalu bom presel zadnji velik zavoj reke in zacele se bodo tiste prave ravnine, izginili pa bodo tudi gricki in hribcki v okolici, ki so malo popestrili veslanje. Veter je bil parkrat kar neprijeten, zadnjic pa me je tako je... , da me je pregnal z vode. In ko sem se zavlekel v prazno poslopje ob bregu, si postlal in ulegel, sem na steni videl napis: Cuti dok te karam. Seveda nisem nic komentiral. Sprijaznjen z usodo sem zaspal. Naslednjo jutro je bilo potem mirno.

5 komentarjev:

  1. Lepo! Smo se ze malo bali, da bos brez telefona nehal objavljat ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Si zamislis, da te v Romuniji vprasajo, ce je Slovenija v EU!? Ti se kar drzi Bolgarov, "ипак су балканци":-)
    Naj se stvari same od sebe odvijajo, kot se morajo, se naprej!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. fenko vidim da kar uživaš, čeprav imaš probleme z vetrom. Pikniki se pa kar vrstijo, pazi se rakije ....
    Pozdrav iz Hrastnika


    kapsl

    OdgovoriIzbriši
  4. Lucka!

    Se ti moram zahvalit za donacijo.Evrici bodo nekoristno porabljeni.

    Ob tej priliki pa hvala se enkrat Perotu in Ostalim iz Hrastnika prav tako za darilo za pot, pa ker tako vneto spremljate.

    OdgovoriIzbriši